Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Napęd w Accent Peak
Autor Wiadomość
gruszczynda Offline
Member
***

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11.03.2016
Reputacja: 0
#1
Napęd w Accent Peak
Witam.Składam rowerek Accent Peak 27,5 ,a raczej jestem juz w fazie kończenia.Wczoraj zamontował em do rowerka napęd i troszkę się zaniepokoiłem ponieważ po zrzucenie łańcucha na Korbie na najmniejszą i na kasecie na najmniejszą łańcuch wisi a przerzutka jest luźna.Napęd deore z korbą 38/24 i kaseta 11/36. W poprzednich rowerach z napędem 3x nie zauważyłem takiego efektu.Proszę o opinię.
22.09.2016, 06:11
Szukaj Odpowiedz
IsaacBromberg Offline
Senior Member
****

Liczba postów: 437
Liczba wątków: 20
Dołączył: 05.11.2012
Reputacja: 2
#2
RE: Napęd w Accent Peak
Pewnie za długi łańcuch. Wrzuć przodu i z tylu na największe tarcze i sprawdź ile najbardziej mogl byś skrócić łańcuch i zostaw ze 2 ogniwa zapasu. Potem sprawdz czy to rozwiązało problem na najmniejszych zębatkach. Dodaj jesze jedno ogniowo zapasu i skróć lancuch. Dość ogólny opis.
[Obrazek: sticky1865.png]
mBank Crew
22.09.2016, 06:50
Szukaj Odpowiedz
gruszczynda Offline
Member
***

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11.03.2016
Reputacja: 0
#3
RE: Napęd w Accent Peak
Łańcuch zakupiłem w komplecie z kasetą więc myślałem ,że długość jest odpowiednia do napędu 2x10.
Żebym znał odpowiednią długość łańcucha albo ilość ogniw to nie było by problemu.
22.09.2016, 08:29
Szukaj Odpowiedz
gruszczynda Offline
Member
***

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11.03.2016
Reputacja: 0
#4
RE: Napęd w Accent Peak
Zapomniałem dodać że na dużych zębatka nie ma takiego efektu.
22.09.2016, 08:30
Szukaj Odpowiedz
Sherman 1972 Offline
Jarosław Jarszak
****

Liczba postów: 576
Liczba wątków: 29
Dołączył: 24.07.2014
Reputacja: 3
#5
RE: Napęd w Accent Peak
Łańcuch zawsze ma odpowiedni zapas długości i należy go dopasować do konkretnego napędu. Tak jak napisał @IsaacBromberg  ustalamy jego właściwą długość zakładając go na największy blat i koronkę ( oczywiście z pominięciem przerzutki) i do uzyskanej długości dodajemy jeszcze dwa ogniwa. Zanim go jednak skrócisz i zepniesz warto sprawdzić  jak układa się w konfiguracji blat i młynek z tyłu razem z tylną przerzutką. Jeśli wózek tylnej przerzutki jest mocno napięty (pamiętaj że górne kółeczko wózka przerzutki nie może być zbyt blisko młynka- tam musi być odpowiednia odległość) to dodajesz jeszcze jedno ogniwo a jeśli ma jeszcze luz to zostajesz przy długości jaka wyszła ci z pomiaru. Pamiętaj też o właściwym zapięciu łańcucha jeśli jest kierunkowy.
No.1434      No. 72
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.09.2016, 16:31 przez Sherman 1972.)
22.09.2016, 08:45
Szukaj Odpowiedz
gruszczynda Offline
Member
***

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11.03.2016
Reputacja: 0
#6
RE: Napęd w Accent Peak
Z pominięciem przerzutki?
22.09.2016, 09:27
Szukaj Odpowiedz
Sherman 1972 Offline
Jarosław Jarszak
****

Liczba postów: 576
Liczba wątków: 29
Dołączył: 24.07.2014
Reputacja: 3
#7
RE: Napęd w Accent Peak
(22.09.2016, 09:27)gruszczynda napisał(a):  Z pominięciem przerzutki?

Dokładnie tak. Łańcuch zakładamy tylko na blat i młynek z pominięciem tylnej przerzutki. Tutaj jest to dobrze opisane i masz rysunek poglądowy https://www.cyklotur.com/centrum-pomocy/o-produktach---porady/a,jak-poprawnie-dobrac-dlugosc-lancucha,41.html.
No.1434      No. 72
22.09.2016, 09:46
Szukaj Odpowiedz
gruszczynda Offline
Member
***

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11.03.2016
Reputacja: 0
#8
RE: Napęd w Accent Peak
Dziękuję Sherman 1972 !!! Teraz już jestem w temacie :-)
Pozdrawiam.
22.09.2016, 10:08
Szukaj Odpowiedz
gruszczynda Offline
Member
***

Liczba postów: 60
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11.03.2016
Reputacja: 0
#9
RE: Napęd w Accent Peak
No i skrócone :-) Nic nie wisi,nic nie dynda.Rozumiem,że takie optymalne skracanie łańcucha dotyczy napędów z przerzutkami SGS.
23.09.2016, 06:17
Szukaj Odpowiedz
pdz Offline
Senior Member
****

Liczba postów: 403
Liczba wątków: 6
Dołączył: 13.09.2011
Reputacja: 0
#10
RE: Napęd w Accent Peak
Masz różne ramy , czyli wielkość widełek , różne napędy i trzeba to jakoś ogarnąć, więc sprzedawane są długie uniwersalne a każdy skraca wedle potrzeb.
U mnie np. do mtb na 26" kołach z małą ramą 16" skracam ale do fatbike pasuje bez skracania.
[Obrazek: sticky2302.png][Obrazek: 19561.png]
23.09.2016, 06:37
Szukaj Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości